Skip to content

Blair Athol

  • Založena: 1798
  • Majitel: společnost Diageo
  • Region: Východní Vysočina
  • Stav: činná pálenice, kapacita 2 500 000 litrů
  • Použití do směsí: (v minulosti nebo nyní): Bell’s, Johnnie Walker Blue Label
  • Procentní podíl: prodávaný jako sladová whisky: neoficiálně 5%

Pověst Blair Athol je do určité míry vázaná na zdejší single malt jako součást směsových whisky Bell’s, ale pálenice si získala reputaci i sama o sobě. 12letá single malt se dobře prodává a v květnu 2010 rozšířili sortiment o nové stáčení výhradně do pálenice. Vynikající středisko pro návštěvníky přitahuje 40 000 osob za rok. Navzdory svému názvu neleží pálenice v Blair Athol, ale několik mil na jih v Pitlochry, velmi blízko Edradouru. Samotná vesnice Blair Athol stojí za návštěvu – je zde Blair Castle, nejnavštěvovanější soukromé sídlo v Británii a domov 11. vévody z Athollu, a Atholl Highlanders, jediná zbývající soukromá armáda v Evropě. Dvakrát ročně se zde také scházejí Keepers of the Quaich, výlučná společnost skotské whisky. Byla založena k propagaci skotského whiskového odvětví po celém světě a oceňuje osoby, které k tomu významným způsobem přispěly. Dnes má 1563 Držitelů quaichu a 89 Mistrů quaichu, kteří dohromady zastupují 79 zemí. Sladová z Blair Athol se používala do směsové whisky už v polovině 19. století a spojení s míchanými skotskými Bell’s je pravděpodobně stejně staré. Nicméně teprve ve 30. letech 20. století získala pálenici, která se dnes považuje za duchovní domov Bell’s, firma Arthur Bell & Sons.

Pálenice je vybavena záparovou kádí typu semi-lauter a dvěma páry kotlů. Převážnou část léta 2010 byla pálenice Blair Athol uzavřena kvůli přestavbě. Čtyři kvasné kádě z nerezu a čtyři ze dřeva vyměnili za šest nerezových. Může se to zdát divné ze dvou důvodů: předně mívá společnost Diageo v pálenicích se středisky pro návštěvníky dřevěné kvasné kádě, protože vypadají „autentičtěji“. Druhý důvod je, že většina výrobců není ochotna změnit cokoli ze zařízení, a přechod od dřeva k nerezu během kvašení by mohl změnit charakter lihoviny. Kotel na mladinu č. 2 byl v lednu 2007 renovovaný. Všechny kotle roztápí plyn ze Severního moře. S výjimkou tří týdnů na přelomu dubna a května funguje pálenice sedm dní v týdnu a vyprodukuje 2,5 milionu litrů lihoviny. Slad se dováží ze sladovny společnosti Diageo v Roseisle. Část lihoviny určená do směsí Bell’s (90-95 %) dozrává vesměs v sudech po bourbonu, zbytek v sudech po sherry.

Nedá se říci, že by majitelé zrovna zaplavovali trh stáčeními. Do roku 2010 představovala jediné oficiální stáčení 12letá z řady Flora a fauna. V květnu 2010 uvedla pálenice do prodeje single malt z poprvé plněného sudu po sherry v síle ze sudu a bez uvedení stáří, které se dostane výhradně v pálenici. Pár měsíců předtím dala do prodeje single cask vydestilovanou v roce 1995 jako součást řady Manager’s Choice. K nezávislým stáčením patří dvě Old Malt Cask od firmy Douglas Laing, 13- a 27letá, a 29letá od Signatory uvedená na trh v roce 2005 a 12letá a 18letá od firmy Douglas Laing. Míchaná whisky Bell’s je dnes třetí nejvýznamnější ve stáji Diageo (po Johnniem Walkerovi a J&B). V roce 2010 se jí prodalo okolo 2,4 milionu beden, čímž se dostává na 8. místo v seznamu deseti nejlepších. Ve VB je to však skotská whisky číslo jedna. V několika uplynulých letech těsně soupeřila s Famous Grouse, ale v roce 2009 udělala Bell’s obrovský krok kupředu, a teď má 20 % trhu ve VB. V roce 1993 byl její sortiment rozšířen, takže kromě Original k němu patřila i 8letá, k nim se v roce 2003 připojila blended malt Special Reserve.

Akce

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Rumový Valentýn

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Whisky

Rumy

Pyrat XO Reserve

Pyrat XO Reserve

Rum pocházející z ostrova z Anquily a je míchaný z velmi dobré vyzrálých rumu,

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi