Skip to content

Dailuaine

  • Rok založení: 1851
  • Region: Speyside
  • Výrobní kapacita: 3,35 mil.  l
  • Vystírací káď: Lauter (11,25 t) z nerezové oceli
  • Kvasné kádě: 8 (51 000 l) ze skotského modřínu
  • Délka fermentace: krátká 56 hod., dlouhá 100 hod.
  • Kotle na mladinu: 3 (32 000 l)
  • Kotle na lihovinu: 3 (32 000 l)
  • Součást míchané whisky: Johnnie Walker, VAT69

Pálenice Dailuaine leží několik mil jihozápadně od Aberlouru, poblíž malé obce Carron, a její nejbližší sousedkou je pálenice Imperial za řekou Spey. Když sjedete z hlavní silnice A95, uvidíte jako první výstavné žulové skladiště. Kvůli sklonu příjezdové cesty se zdá, že užuž přistanete na střeše. Bohužel se už skladiště pro ukládání whisky nepoužívají a všechna lihovina se odváží cisternami, aby se naplnila do sudů a dozrála někde jinde. Založil ji v roce 1851 místní farmář William Mackenzie pod původním názvem Dail-Uaine v tradičním stylu velké kamenné budovy. Architekt tohoto podniku, Charles Chree Doig zde postavil svou první pagodovou střechu, která odvádí kouř z topeniště skrze slad. Tato myšlenka se pak ujala i v jiných palírnách. Palírna si vedla velmi úspěšně a zůstala ve vlastnictví rodiny až do smrti syna zakladatele Thomase v r. 1915. V roce 1917 palírna vyhořela a vedlo ji konsorcium John Dewar, James Buchanan a John Walker, které vytvořilo společnost Dailuaine – Talisker Distillers, která se v roce 1925 stala součástí DCL. V roce 1959 palírna znovu vyhořela a prošla rekonstrukcí, přičemž bylo velmi úzkostlivě dbáno na zachování originální konstrukce destilačních aparatur. Dailuaine je jednou z mnoha pálenic, jejichž hlavním úkolem je produkce sladové whisky do směsových skotských.

Whisky z určité pálenice má zpravidla svůj charakter, který se ustavil před několika desítkami let, a nejdůležitější je, aby zůstal stejný. Dailuaine je docela jedinečná, protože za uplynulých pět let vyprodukovali majitelé záměrně tři různé typy sladové whisky, aby zajistili, že budou mít zásoby určitých chuťových profilů do svých směsí. Do roku 2006 byla nová lihovina z pálenice sirnatá, do určité míry kvůli dvěma ocelovým kondenzorům, které jsou teď odpojené. Od roku 2006 do 2010 se vyráběl zelený a trávovitý typ lihoviny a od roku 2011 má nová lihovina ořechový charakter. Tuto poslední příchuť docílili intenzívnějším promícháváním v záparové kádi, aby vznikla zkalená zápara, a kratšími dobami kvašení. Pálenice je velmi hrdá na to, že dříve vlastnila svou vlastní železniční trať i s parní lokomotivou. Kromě toho, že destiluje whisky, která se stává součástí Johnnie Walker, se Dailuaine stala i „environmentálním ústředím“ sedmi pálenic poblíž. V roce 1960 zde postavili zařízení na zpracování mláta a výpalků na krmivo pro dobytek. Kapacita zařízení je 900 tun týdně. Je zde i zařízení na úpravu odpadních vod pomocí různých filtrů. Odpadní voda se vypouští do řeky, když má hladinu BSK (biologická potřeba kyslíku) menší než 20 ppm.

Akce

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Rumový Valentýn

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Whisky

Rumy

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi