- Rok založení: 1851
- Region: Speyside
- Výrobní kapacita: 3,35 mil. l
- Vystírací káď: Lauter (11,25 t) z nerezové oceli
- Kvasné kádě: 8 (51 000 l) ze skotského modřínu
- Délka fermentace: krátká 56 hod., dlouhá 100 hod.
- Kotle na mladinu: 3 (32 000 l)
- Kotle na lihovinu: 3 (32 000 l)
- Součást míchané whisky: Johnnie Walker, VAT69
Pálenice Dailuaine leží několik mil jihozápadně od Aberlouru, poblíž malé obce Carron, a její nejbližší sousedkou je pálenice Imperial za řekou Spey. Když sjedete z hlavní silnice A95, uvidíte jako první výstavné žulové skladiště. Kvůli sklonu příjezdové cesty se zdá, že užuž přistanete na střeše. Bohužel se už skladiště pro ukládání whisky nepoužívají a všechna lihovina se odváží cisternami, aby se naplnila do sudů a dozrála někde jinde. Založil ji v roce 1851 místní farmář William Mackenzie pod původním názvem Dail-Uaine v tradičním stylu velké kamenné budovy. Architekt tohoto podniku, Charles Chree Doig zde postavil svou první pagodovou střechu, která odvádí kouř z topeniště skrze slad. Tato myšlenka se pak ujala i v jiných palírnách. Palírna si vedla velmi úspěšně a zůstala ve vlastnictví rodiny až do smrti syna zakladatele Thomase v r. 1915. V roce 1917 palírna vyhořela a vedlo ji konsorcium John Dewar, James Buchanan a John Walker, které vytvořilo společnost Dailuaine – Talisker Distillers, která se v roce 1925 stala součástí DCL. V roce 1959 palírna znovu vyhořela a prošla rekonstrukcí, přičemž bylo velmi úzkostlivě dbáno na zachování originální konstrukce destilačních aparatur. Dailuaine je jednou z mnoha pálenic, jejichž hlavním úkolem je produkce sladové whisky do směsových skotských.
Whisky z určité pálenice má zpravidla svůj charakter, který se ustavil před několika desítkami let, a nejdůležitější je, aby zůstal stejný. Dailuaine je docela jedinečná, protože za uplynulých pět let vyprodukovali majitelé záměrně tři různé typy sladové whisky, aby zajistili, že budou mít zásoby určitých chuťových profilů do svých směsí. Do roku 2006 byla nová lihovina z pálenice sirnatá, do určité míry kvůli dvěma ocelovým kondenzorům, které jsou teď odpojené. Od roku 2006 do 2010 se vyráběl zelený a trávovitý typ lihoviny a od roku 2011 má nová lihovina ořechový charakter. Tuto poslední příchuť docílili intenzívnějším promícháváním v záparové kádi, aby vznikla zkalená zápara, a kratšími dobami kvašení. Pálenice je velmi hrdá na to, že dříve vlastnila svou vlastní železniční trať i s parní lokomotivou. Kromě toho, že destiluje whisky, která se stává součástí Johnnie Walker, se Dailuaine stala i „environmentálním ústředím“ sedmi pálenic poblíž. V roce 1960 zde postavili zařízení na zpracování mláta a výpalků na krmivo pro dobytek. Kapacita zařízení je 900 tun týdně. Je zde i zařízení na úpravu odpadních vod pomocí různých filtrů. Odpadní voda se vypouští do řeky, když má hladinu BSK (biologická potřeba kyslíku) menší než 20 ppm.