Skip to content

Balvenie

  • Založena: 1892
  • Majitel: společnost William Grant & Sons
  • Region: Speyside
  • Stav: činná pálenice, kapacita 6 200 000 litrů
  • Použití do směsí: (v minulosti nebo nyní): Grant´s
  • Procentní podíl: prodávaný jako sladová whisky: neoficiálně 50%

Obrovský areál, který severně od Dufftownu spravuje firma William Grant, je domovem Glenfiddich, Balvenie, Kininvie a starých skladišť uzavřené Convalmore – všechny se dají obsáhnout pěšky. Třebaže ji zastiňuje Glenfiddich, je Balvenie jednou z největších pálenic v odvětví a má pověst sama o sobě. Je ojedinělá vlastní humnovou sladovnou a bednářstvím. Humnová sladovna dodává méně než 10% potřebného sladu, ječmen pochází z vlastních pozemků pálenice, Mains of Balvenie. Je zde zaměstnáno šest bednářů a všechny sudy, které se sem dopraví k naplnění, jsou kvalitně zkontrolovány a v případě potřeby je bednář opraví. Tlak ze strany fanoušků Balvenie přispěl k tomu, že zde nakonec otevřeli středisko pro návštěvníky. Přestavěli starou kancelář ředitele pálenice, ale ne na běžné středisko pro návštěvníky. Místo toho nabízí Balvenie na objednávku předem prohlídky pro maximálně osm osob. Prohlídka s průvodcem trvá dvě a půl hodiny, a protože v Balvenie pořád provozují humnovou sladovnu, budou mít návštěvníci zážitek z tradičního způsobu výroby whisky. Oficiální zahájení prohlídek proběhlo 12. září 2005.

Pálenice byla donedávna vybavena jednou záparovou kádí typu lauter (s oddělováním extrahované kvasné kapaliny), deseti kvasnými káděmi z borovice, čtyřmi destilačními kotli na mladinu a pěti na lihovinu. V únoru 2008 byly instalovány dva nové destilační kotle a dalších pět kvasných kádí z nerezové oceli. Celé vybavení teď sestává ze 14 kvasných kádí (devět starších je z oregonské borovice), pěti destilačních kotlů na mladinu a šesti na lihovinu. Pálenice tak má působivou kapacitu 6,2 milionu litrů. Používají se sudy po bourbonu a po sherry skladované v laťových, policových nebo paletových skladištích v areálu. Na celosvětovém seznamu nejprodávanějších single malts je Balvenie na 9. místě. Další pálenice v areálu Balvenie, Kininvie, se využívá výhradně k produkci sladové whisky do směsí Grant´s a nikdy nebyla uvedena na trh jako single malt. Z jádra sortimentu Balvenie již byla stažena Balvenie 10 years old. Nahradila ji populární Doublewood 12 year old. Do základního sortimentu se zahrnuje i Portwood 21 years old.

Ke stáčením v omezené sérii patří Rum Wood 14 years s dokončením zrání 18 měsíců v sudech po rumu z Venezuely a Guyany, New Wood – sedmnáctiletá s dokončením zrání v sudech z nového dřeva, Vintage Cask 1972, 1974, 1976, 17 years old Sherry Oak (dozrávala výhradně v sudech po sherry), Portwood 1993 a zajímavá Roasted Malt 14 years old. Na ni byl použit dotmava opražený sladovaný ječmen, který se běžně používá k produkci černého piva. Dále sem patří Signature (Podpis), dvanáctiletá k připomenutí 45 let působení mistra blendera Davida Stewarta ve whiskovém odvětví, Balvenie Rose (16letá s ročním dokončením zrání v sudech po portském), Single Cask 1970 výlučně do Francie a Balvenie Rum Cask 17 years old (ta vyzrávala nejprve v americkém dubu, načež strávila další období v sudech po rumu).

Akce

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Rumový Valentýn

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Whisky

Rumy

Cotopaxi Single Barrel 13 Year

Cotopaxi Single Barrel 13 Year

Cotopaxi 13-letý Single Barrel je pojmenován po sopce v Ekvádoru. Tento rum zraje nejméně 13 let ve vybraných sudech. Rum je velmi individuální, komplexní a osobitý charakter.

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »
Auchentoshan

Auchentoshan

Rok založení: 1800 (1823) Majitel: Suntory Region: Nížina Výrobní kapacita: 1,75 mil. l Vystírací káď: Semi-Lauter (6,825 t) z nerezové oceli s měděným poklopem Kvasné kádě: 7 (34 000 l), 4 z oregonské borovice

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi