Skip to content

Bowmore

  • Rok založení: 1779
  • Region: Islay
  • Výrobní kapacita: 2,2 mil. l
  • Vystírací káď: semi-Lauter (8 t) z nerezové oceli s měděným poklopem
  • Kvasné kádě: 6 (40 000 l) z oregonské borovice
  • Délka fermentace: krátká 48 hod., dlouhá 80 hod.
  • Kotle na mladinu: 2 (30 940 l)
  • Kotle na lihovinu: 2 (14 750 l a 14 637 l)
  • Součást míchané whisky: Black Bottle, Rob Roy, Islay Hallmark, Islay Legend

V posledních desetiletích odbyt Bowmore plynule stoupal. Také skupině Morrison Bowmore se od roku 2004, kdy se ztráty po několika letech prvně obrátily v zisk, vede dobře. Zlepšení nedosáhli jen odbytem, ale i plánem velkého omezení nákladů. Řídí se teď strategií zaměřenou na single malts a omezení prodeje ve velkém a do směsí. Nová strategie společnosti Morrison Bowmore je vidět i na vybavení pro návštěvníky v jejích třech pálenicích. Středisko pro návštěvníky v Bowmore, které už dnes přiláká 7 000 návštěvníků za rok, bylo přebudováno a rozšířeno o konferenční prostory. Návštěvníkům se nabízí i nocleh v domcích Bowmore Distillery Cottages. Bowmore je jednou z mála pálenic, kde dosud používají podlahové sladovny, které pokryjí potřebu asi ze 40%. Rašelina se bere z nedalekého rašeliniště Laggan. Specifikace sladu je 25 ppm a u hotové lihoviny okolo 10 ppm.

Pálenice má dva páry destilačních kotlů a šest kvasných kádí z oregonské borovice. Před pár desítkami let zde dřevěné kvasné kádě nahradili nerezovými, ale v roce 1990 se vrátili ke dřevu, protože je prospěšnější charakteru lihoviny. Dnes používají na Islay nerezové kvasné kádě jen Laphroaig a Kilchoman. Bowmore plní své destilační kotle na 90% kapacity, čímž dostává těžší lihovinu než např. Caol Ila, která je plní asi z 50%. Na druhé straně to Bowmore kompenzuje rameny vystupujícími z kotlů na lihovinu vzhůru, čímž se zvyšuje reflux a umožňuje, aby v lihovině zůstalo více lehčích příchutí. Ve třech skladištích je uloženo 27 000 sudů. Podíl sudů po sherry je nyní nižší než dřív, jen 15 %. Bowmore vytvořila široký sortiment díky experimentům s dokončením zrání v jiném dřevě a používá velký podíl sudů po bourbonu. Posílila také islayský charakter, jenž se podle některých konzumentů dříve vytrácel. V roce 1990 se Bowmore rozhodla prospět životnímu prostředí i místním obyvatelům a darovala skladiště č. 3 místní veřejnosti, aby se přestavělo na bazén. Voda se v něm ohřívá horkou vodou z kondenzorů z destilovny. Za práci pro ochranu životního prostředí byla také pálenice oceněna Zeleným jablkem [jedno z nejstarších a nejdéle zavedených ocenění za ochranu životního prostředí; vítěz získává cenu, certifikát a publicitu a přebírá ocenění v Dolní směnovně – pozn. překl.].

Od roku 2006 udělala v Bowmore vlastnická firma Morrison Bowmore několik radikálních změn. V listopadu 2006 bylo především otevřeno nové středisko pro návštěvníky, a to 32 let po otevření prvního. Zadruhé, což je asi důležitější, analyzovali majitelé sortiment sladových a způsob jejich prodeje. Podle vyjádření samotné Bowmore „se jedná o nejdůkladnější revizi sortimentu Bowmore v 227leté historii firmy“. Padlo rozhodnutí snížit počet verzí, a rozdělit je do dvou charakteristických skupin, a sice pro hlavní domácí trhy a pro bezcelní obchody. Cestovní obchody už vlastně pro Bowmore představují trh číslo 1. Majitelé si přejí distancovat se od supermarketových cenových válek a také nezávislé stáčírny budou muset akceptovat, že se ztratí možnost získání sudů Bowmore. U firmy, která před necelými deseti lety prodávala ze 70 procent ve velkém, což se teď změnilo na 10 % ve prospěch lahvovaných produktů, jsou to dramatické změny. Nový design lahví a propagační kampaně povedou cestu na klíčové trhy a Británie se k nim nepočítá. Třebaže kapacita pálenice je 2 miliony litrů, 12 lidí, kteří v pálenici pracují na tři směny pět dní v týdnu připraví 9 dávek zápary týdně, čili 1,2 milionů litrů za rok. Sortiment Bowmore se dělí na hlavní domácí trhy a cestovní obchody. Do první skupiny patří Legend (bez uvedení stáří), 12letá, Darkest 15letá, 18letá a 25letá. Řada duty free zahrnuje Surf, Enigma, Mariner 15 years old, 17letou a Cask strength.

Akce

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Rumový Valentýn

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Whisky

Rumy

Cafe Bulldog Rhum Rhum Liberation 2012 Agricole

Rhum Rhum Liberation 2012 Agricole

Zlatý Rhum Rhum Liberation 2012 Agricole má netradiční a svěží ovocnou chuť a vůni, jež z něj dělá jeden z nejlepších agricole rumů vůbec. Unikátní způsob výroby a zrání, specifická odrůda cukrové třtiny – pořiďte si domů poklad z ostrova Marie Galant!

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi