Popis Cubaney „ Estupendo ” aged 15 years Solera Gran Reserva rum of Dominican republic 38% vol. 0.70 l Je to velmi ušlechtilý a přetrvávající rum, vyvážený, vysoce kvalitní, skvělého charakteru, vytvořený 15 lety zrání postupem solera a tradiční formulací kubánské výroby rumu. Komplexní buket uvolněný z dubového dřeva a komplexnost velmi zralých alkoholů a pálenek činí z tohoto rumu oblíbený vyzrálý rum karibských ostrovů. Po léta je radostí značky Cubaney. Má vzhled vynikajícího koňaku nebo velmi staré brandy. Nejlépe si jej vychutnáte samotný. Rum je produktem rodinné firmyOliver & Oliver. Historie firmy sahá do poloviny devatenáctého století. V těch časech patriarcha rodu Juanillo Oliver přišel na Kubu. Začal zde pěstovat cukrovou třtinu, tabák a vyrábět rum. V průběhu let dosáhl velkých úspěchů. Dnes vyrábí rumy nejvyšší kvality – grandes rones – v Dominikánské republice, kam rodina uprchla před revolucionáři Fidela Castra. Ve více než třech tisících barikových sudech z amerického dubu zde uchovává šest set tisíc litrů rumu, jejichž jedinečnost stojí na způsobu výroby a použití kvalitních surovin. Pro Výrobu rumů je používána guarapa – čistá šťáva z cukrové třtiny – a nikoli mošt či melasa, která je vlastně jen odpadem při výrobě cukru. Díky tomu dosahujeme čistších a průzračnějších rumů, než je obvyklé pro lehké rumy vyráběné z moštů a melas. Zároveň tyto rumy dosahují výrazně nižších úrovní nečistot než ostatní rumy na trhu.
To vše přispívá k tomu, že po příjemné noci strávené s našimi rumy nebude následovat velmi náročné ráno.Rumy Oliver & Oliver vyzrávají v sudech z amerického dubu. Ty jsou předem vypáleny, aby byly zušlechtěny jejich vlastnosti. Čerstvé destiláty, pálenka a voda se smísí s extra starou rumovou bází (madre de ron – matka rumu), která vždy zůstává ležet v sudech jako zbytkový základ pro rum nový. Rum v těchto sudech vyzrává tradičním systémem solera až do stáří 25 let. Díky tomu naše „ultra prémiové“ rumy snesou srovnání s nejlepšími rumy světa. K přirozenému zlepšení zrání rumů, kromě rumových bází přispívá i použití malých 220 litrových sudů. Mají totiž ideální poměr množství rumu a plochy dřeva. Stálé a vysoké teploty ve sklepích umožňují stejnorodější a vyváženější vyzrávání.