Skip to content

Edradour

  • Založena: 1825
  • Majitel: Signatory Vintage Scotch Whisky Co. Ltd.
  • Region: Východní Vysočina
  • Stav: činná pálenice, kapacita 90 000 litrů
  • Použití do směsí: (v minulosti nebo nyní) House of Lords, Clan Campbell

Andrew Symington, zakladatel a majitel nezávislé stáčírny Signatory, si v červnu 2002, kdy získal pálenici Edradour, mohl přát lepší začátek. Přívalové deště připomínající monzun způsobily zatopení pálenice, což stálo na opravách 300 000 GBP. Samotná pálenice byla jako zázrakem postižena jen lehce a po třech dnech se mohla obnovit výroba. Zakoupením pálenice se Symingtonovi splnil sen. Už předtím dělal nabídky na Ardbeg, Glencadam a Glenturret. Edradour jako nejmenší pálenice Skotska, jejíž roční produkce odpovídá týdenní ve velkých pálenicích, vždycky přitahovala pozornost. Zařazení jako nejmenší pálenice teď sdílí s nově otevřenou Kilchoman na Islay. Edradour má vynikající polohu, aby přitahovala návštěvníky. Dostanete se k ní po silnici A9 vedoucí přímo na Skotskou vrchovinu do malebného města Pitlochry. Ročně sem zavítá 100 000 návštěvníků, čímž se stává druhou nejnavštěvovanější pálenicí Skotska po Glenturret. Zakladateli pálenice Edradour bylo osm místních farmářů, kteří svůj vztah v roce 1837 formálně vyjádřili jako „výhradní výrobci sladové whisky“. Pronajali si údolí od vévody z Athollu a kupovali si ječmen v sousedství, aby jej přeměnili na slad a whisky. Protože i když je tato část Pertshire hornatá, „pole kolem vesnice Moulin (dvě minuty od pálenice; ve vynikajícím hostinci ze 17. století je místní edradourská) … patří k nejúrodnějším na pertshireské vysočině a nazývají se Zahradou Athole“. Rašelina k sušení sladu a vytápění kotlů pocházela z blízkého rašeliniště Moulin Moor; čistá voda a energie z prudce padajícího potoka Edradour, jehož „kaskády … neobvykle krásné“ byly podle mého novináře „oslaveny v písni“. Vodní kolo, které pohánělo mlýn a později vytvářelo energii pro pálenici, se používalo ještě v roce 1947. Majitelem pálenice při Barnardově návštěvě (1887) byl John McIntosh, syn jednoho z původních členů farmářského družstva. Není jasné, zda družstvo v té době ještě fungovalo, a není žádný náznak, že by tomu tak nebylo. Firma John McIntosh & Company samozřejmě pálenici vlastnila ještě ve 20. letech 20. století, kdy se jí dostalo pozornosti Williama Whiteleyho.

Whiteley, blender v Leithu, byl známý jako „Děkan destilatérů“, a to kvůli svým způsobům a perfekcionismu. Historie se nezmiňuje, jak se dozvěděl o maličké Edradour, ale když ochutnal její produkt, byl přesvědčen o jeho dokonalosti, a jako člověk, který si koupil restauraci, protože mu chutnalo jídlo, ji v roce 1922 získal a přejmenoval na „Glenforres Glenlivet“ – jistě nejvzdálenější přesah „nejdelšího údolí ve Skotsku“! O tři roky později vytvořil směs, která je dosud dostupná, House of Lords, v níž Edradour představoval klíčovou přísadu. Pálenici provozují tři muži. Každých čtrnáct dní přivezou 10.5 tuny již pomletého sladu. Ten se záparuje po jedné tuně v tradiční litinové záparové kádi s hráběmi a pluhem, která pochází asi z roku 1900 (pro srovnání každá z obou záparových kádí v Glenfiddich má obsah 12 tun). Malebným a mnohokrát fotografovaným způsobem se výtlačky ze záparové kádě vybírají ručně lopatou, procházejí dvířky ve zdi a přímo do čekající farmářské vlečky. Neprokvašená zápara prochází Mortonovým chladičem (ojediněle dochovaným) velikosti postele a plní dvě kvasné kádě z oregonské borovice, z nichž každá pojme 6 000 litrů. Kapacita kotle na kvas je něco přes 4 000 litrů (kotel v Glenkinchie, který je největší v branži, pojme 21 000 litrů) a kotel pro druhou destilaci má 2 182 litrů (ten v Glenkinchie 17 200 litrů). Když je třeba vyměnit části kotle, připevňují se nové oddíly na místo nýty.

Kondenzace se provádí v červových kádích – jen 13 pálenic dosud používá tuto zastaralou metodu – vytváří těžší, hutnější lihovinu. Edradour tuto těžkost vyvažuje jedinečným čističem lihoviny podobným malému olejovému bubnu umístěnému nad červovou kádí po první destilaci, kde je vratné potrubí do kotle ke zpětnému proudění těžších alkoholů ještě předtím, než vůbec dojdou do červa. V malé plnírně se týdně ručně plní 14 sudů hogshead, ty se pak odválí do přechodného skladiště a nakonec odvezou do Airdrie ke zrání – není prostě místo pro dozrávání na místě. V roce 2003 začal vzrušující experiment, který inspiroval Iain Henderson: poprvé vydestilovali silně rašelinovou sladovou (ne méně než 50 ppm). Vyzrává v různých sudech, mezi jiným po madeiře, portském a burgundském. Whisky se jmenuje Ballechin po pálenici v sousedství, kterou zavřeli v roce 1927. (Pálenice Ballechin byla v provozu v letech 1810 až 1927 jako jedna z původních sedmi

farmářských pálenic v Perthshire). Z těchto sedmi je Edradour jediná, která se dochovala. Andrew Symington udělal chytrý tah, když v červnu 2002 prostřednictvím své firmy Signatory Vintage Scotch Whisky Co. získal Edradour od společnosti Pernod Ricard. O 4 roky později se už jeho pálenici přičítalo 80% zisku ve skupině a nezávislá stáčírna Signatory tvořila zbylých 20%. Značná část příjmů pochází od 100 000 návštěvníků, kteří každoročně zavítají do malebné pertshireské pálenice. Iain Henderson, který do Edradour přišel v roce 2002, odešel v červnu 2006 pomáhat Nelstropově rodině při zakládání pálenice v Norfolku. Novým ředitelem se stal Willie MacDougal z Lagavulin. Ten ale v pálenici Edradour zůstal jen několik měsíců, pak přešel do Talisker. James McGowan, asistent ředitele ve Springbank, byl v listopadu jmenován novým ředitelem.

Akce

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Rumový Valentýn

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Whisky

Rumy

Caroni 12 Years

Caroni 12 Years

Caroni byla destilerií uvnitř státem kontrolovaného cukrovaru Caroni na ostrově

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi