Skip to content

Glen Elgin

  • Založena: 1898
  • Majitel: společnost Diageo
  • Region: Speyside
  • Adresa: Longmorn, Morayshire IV30 3SL
  • Stav: činná pálenice, kapacita 1 830 000 litrů

Několik mil na jih od Elginu u A941 leží vesnička Fogwatt. Projede jí za minutu, takže pálenici Glen Elgin snadno minete, zvlášť když ještě stojí v boční ulici. Blendeři ale zdejší whisky nikdy nepřehlíželi. Vždycky ji považovali za nejvyšší třídu a hlavní část produkce šla do různých směsových whisky, zvláště White Horse. Značku lze vysledovat až do 60. let 19. století, kdy James Logan Mackie, majitel Lagavulin, prodával prostřednictvím své firmy také směsovou whisky. Později se k němu připojil jeho synovec Peter Mackie a v roce 1891 zaregistroval značku jako obchodní známku. White Horse bývala významnou značkou, ale její prodej hodně poklesl. I přesto se prodá okolo 800 000 beden, hlavně ve VB, USA, Japonsku a Brazílii. A také na nově vznikajícím trhu, v Rusku. Glen Elgin patří do skupiny pálenic společnosti Diageo zvané Speyside West, ostatní jsou Glen Spey, Benrinnes, Dailuaine, Glenlossie, Mannochmore a Linkwood.

Pálenice má záparovou káď s úplným zcezováním, šest kvasných kádí z modřínu a tři páry celkem malých destilačních kotlů. Šest destilačních kotlů pálenice je napojeno na šest dřevěných kádí s chladicím červem na dvoře pálenice. Instalovali je v roce 2004, kdy nahradily šest starých kádí. Praktikuje vyváženou destilaci, což znamená, že každá kvasná káď poskytne šest jednotlivých várek do kotlů na mladinu. Dvě destilace v kotli na mladinu pak vytvoří várku do kotle na lihovinu, která končí v jedné ze tří nádrží na předkap a úkap. Znamená to, že se za jednu směnu musí zvládnout devět oddělených várek kotlů. Lihovina z nové produkce se skladuje v Glenlossie a Auchroisk, kdežto starší produkce je uložena ve skladištích v areálu pálenice. Přestože je malá, má velkou skladovací kapacitu na sladovaný ječmen. 36 zásobníků na slad pojme 400 tun, tedy víc než tři ostatní pálenice v elginské skupině (Glenlossie, Linkwood, Mannochmore) dohromady. V roce 2001 se Glen Elgin dostala na trh v řadě Fauna a flora, ale další rok ji nahradila nová 12letá v řadě, které se tehdy říkalo „Hidden Malts“ (Ukryté sladové). Na trh přišly i tři řady v omezeném množství – 19letá v roce 2000, 32letá v roce 2003 a nakonec 16letá na podzim 2008. Nezávislá stáčení z nedávné doby zahrnují 16letou z roku 1991 uvedenou na trh firmou Douglas Laing. Na podzim 2009 byla uvedena na trh single cask z roku 1998 jako součást nové řady Manager’s Choice. K nedávným nezávislým stáčením patří 18letá od firmy Cadenhead.

Akce

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Rumový Valentýn

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Whisky

Rumy

Cafe Bulldog - Botran Reserva 15 yo

Botran Reserva 15 yo

Zraje systémem Solera v nadmořské výšce 2.333 metrů v sudech z bílých dubů, ve kterých zrály dříve Bourbony, Sherry a Portské víno. Je vyráběn kombinací rumů o průměrné době zrání 5 – 14 let. V roce 2010 získal významné ocenění Gold Medal at Ministry of Rum 2010.

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi