Skip to content

Glen Garioch

  • Rok založení: 1798
  • Majitel: Suntory
  • Region: Vysočina
  • Výrobní kapacita: 1 mil. l
  • Vystírací káď: Lauter (4,4 t) z nerezové oceli
  • Kvasné kádě: 7 (22 000 l) z nerezové oceli
  • Délka fermentace: krátká 48 – 50 hod., dlouhá 72 hod.
  • Kotle na mladinu: 1 (25 000 l)
  • Kotle na lihovinu: 2 (12 000 l a 11 000 l – druhý se nepoužívá)
  • Součást míchané whisky: Rob Roy, Islay Legend

Glen Garioch je nejmenší a nejméně známá ze tří pálenic společnosti Morrison Bowmore a byla vždy zastíněná svými nevlastními sourozenci Auchentoshan a Bowmore. Před uzavřením v roce 1995 byla Glen Garioch jednou z mála pálenic dosud používajících humnovou sladovnu. Od jejího znovuotevření se sladovna už neuvedla do provozu, ale neustále se povídá, že majitelé plánují výrobu sladu. Patří společnosti Morrison Bowmore, kterou od roku 1995 plně vlastní japonská firma Suntory, a založil ji Stanley P. Morrison. Kdo ale byl Stanley P., jak se mu často říkalo? Obchodník s whisky a obratný podnikatel, který v branži začal v roce 1925. V roce 1937 koupil společnost Chivas Brothers a o 12 let později ji prodal Seagram. V roce 1963 zakoupil svou první pálenici, Bowmore, víceméně náhodou.

Předchozí majitel zemřel a Stanleymu P. se podařilo přesvědčit vdovu, aby prodala raději jemu než španělské firmě. V té době byla Bowmore dost zchátralá a on ji získal za relativně nízkou cenu. To samé se přihodilo s odstavenou Glen Garioch v roce 1970, které se firma SMD vzdala za malou sumu. Jediný nezdar se přihodil v roce 1968, kdy mohl získat Auchentoshan víceméně zadarmo, když si odkoupil veškeré zásoby od společnosti Bass Charrington. O šestnáct let později musel zaplatit 325 000 GBP, aby tuto třetí pálenici získal.V roce 2006 bylo staré bednářství přestavěno na středisko pro návštěvníky. Protože poblíž leží Aberdeen, přijde sem pravděpodobně hodně návštěvníků, a pokud padne rozhodnutí znovu otevřít humnovou sladovnu (uzavřenou v roce 1993), bude pálenice ještě přitažlivější.

Pracuje zde pouze šest lidí pět dní v týdnu a na dva až tři týdny kolem Vánoc se pálenice uzavírá. Je vybavena záparovou kádí, šesti nerezovými kvasnými káděmi a jedním párem destilačních kotlů (jeden kotel na mladinu dosloužil a jeden kotel na lihovinu se teď nepoužívá) a produkuje ročně jen 400 000 litrů alkoholu, který se všechen prodá jako single malt. Lihovina se tankery převáží do Glasgowa, stáčí do sudů a pak převáží zpět k uskladnění v jednom ze čtyř skladišť pálenice. Hlavní vývozní trhy jsou Tajwan a USA. Milovníci whisky z Tajwanu dostali skutečnou pochoutku, když byla v roce 2005 uvedena na trh první Glen Garioch s dokončením zrání: 15letá Bordeaux Cask Finish strávila posledních sedm let v sudech z vinice Grand Cru St. Julien v Médocu a do prodeje se dostalo jen 1800 lahví. Teď existuje 16letá verze tohoto stáčení. Ještě vzácnější byla 46letá z roku 1958, kterou uvedli na trh v roce 2004.

Akce

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Rumový Valentýn

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Whisky

Rumy

Auténtico Nativo

AUTÉNTICO NATIVO 15 Y.O. BOX

Auténtico Nativo pochází z Panamy, konkrétně z centrální oblasti Herrera, ovlivněné Tichým oceánem na jedné straně a deštnými pralesy na straně druhé. Oblast oplývá bohatou vulkanickou půdou, místní třtina má velmi vysoký obsah cukru a melasa z ní je ideální pro výrobu rumu.

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi