Skip to content

Glengyle

  • Rok založení: 1873
  • Majitel: J & A Mitchell & Co.
  • Region: Campbeltown
  • Výrobní kapacita: 0,7 mil. l
  • Vystírací káď: semi-Lauter (4 t) z nerezové oceli
  • Kvasné kádě: 4 (25 000 l) ze skandinávského modřínu
  • Délka fermentace: krátká 48 – 72 hod., dlouhá až přes 100 hod.
  • Kotle na mladinu: 1 (18 000 l)
  • Kotle na lihovinu: 1 (15 000 l)

Pálenice Glengyle mimochodem není první toho jména v Campbeltownu. Jinou pálenici tohoto jména vystavěl okolo roku 1873 jistý William Mitchell, když se rozkmotřil se svým bratrem v pálenici Springbank. V roce 1925 byla uzavřena, pravděpodobně v důsledku prohibice ve Spojených státech. Glengyle byla první z mnoha pálenic v Campbeltownu, které se uzavíraly; na počátku třetího milénia zbývaly pouze 2 – Glen Scotia a Springbank. Je dost zvláštní, že single malt, která se nyní destiluje v Glengyle, se pod tímto jménem nikdy nebude vyrábět. Práva na tento název patří pálenici Loch Lomond distillery, která mimochodem vlastní i pálenici Glen Scotia. Z tohoto důvodu se single malt vyráběná v nové pálenici Glengyle bude prodávat jako Kilkerran. Kromě toho, že “Glen” v názvu je v Campbeltownu neobvyklé, má název Kilkerran hrdou souvislost s minulostí města. Kilkerran byla vesnička na jižní straně Loch, nyní ji město pohltilo. Název se odvozuje od “Cille Chiarain”, což je staré gaelské jméno místa a znamená “kostel sv. Ciarana”. Tento světec patřil k dvanácti apoštolům Irska, kteří pomáhali šířit křesťanství v Kintyre od 6. století. Jako mnoho jiných světců v těch dobách strávil většinu svého života skromně v poustevnické komůrce na pobřeží. Jeskyni později používali pašeráci přepravující nelegálně vyrobenou whisky z města.

Co se pálenice Glengyle týká, názory se různí: je to skutečná pálenice, nebo spíš jen „přístavek“ Springbank? Během 1. poloviny roku 2003 se do budov nastěhovala záparová káď, destilační kotle a systém na odvod mláta (mezi jiným). Práce prováděla hlavně firma Forsyth z Rothes. Záparová káď byla na místě v dubnu 2003 a podle ředitele pálenice Franka McHardyho byly dřevěné kvasné kádě (sestavené Arthurem Brownem z Dufftownu) na místě do září 2003 – nejtěžší práce byly nyní hotové. Když v roce 2000 společnost J&A Mitchell koupila zavřenou pálenici Glengyle, dbala na to, aby uchovala co nejvíc původních budov. Jediná, která se musela postavit, byla kotelna. Zařízení už ale od doby, kdy pálenici v roce 1925 zavřeli, dávno zmizelo, takže se destilační kotle (stejně jako sejf a jímací nádrž na lihovinu) musely zakoupit z jiné zavřené pálenice, Ben Wyvis. Aby se zvýšil reflux, dostala těla kotlů nový tvar, a ramena, která z nich vystupují, se trochu zvedají. Mlýn Boby koupili z Craigellachie a čtyřtunovou záparovou káď z Glenrothes. Čtyři kvasné kádě, každá o kapacitě 25 000 litrů, jsou nově vyrobené z modřínu. Doba kvašení je zhruba 72 hodin, někdy déle. Zbytek potřebného zařízení (mlýn, válce, odlučovač prachu, chladicí věž, potrubí, kondenzory, elektroinstalace, čerpadla a ventily atd.) instalovali o pár měsíců později a Glengyle oficiálně otevřeli 25. března 2004 Winnifred Ewingová a Hedley Wright. První ‚whisky‘ (Kilkerran) se stáčela až v roce 2007.

Prvních 6 sudů naplněných první lihovinou bylo odloženo ke stáčení v deseti letech. Sudy jsou z různého dřeva. Stočí se omezený počet 700 lahví od každého typu dřeva. Zájemci si mohli předem objednat sadu 6 lahví (jednu od každého typu dřeva) za královskou sumu 950 GBP – včetně cla, daně atd. Protože lidé, kteří si předem objednali, dostanou také sadu miniatur, zdá se, že budou v pálenici muset vybrat nějaké skutečně veliké sudy, pokud mají za 10 let mít dost whisky k naplnění 700 (70cl?) lahví v síle 46%. Pokud by miniatury měly 5cl, rovnaly by se dalším 35 litrům nebo 50 lahvím. K naplnění 750 70cl lahví budou potřebovat 525 litrů whisky v síle 46% za 10 let. Whisky v té době bude pravděpodobně mít víc než 46% ABV, takže mohou přidat vodu, aby se zvětšilo množství. Za předpokladu, že whisky v síle ze sudu bude za 10 let mít 60%, by i tak potřebovali víc než 400 litrů v každém sudě této řady v roce 2014!

Akce

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Rumový Valentýn

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Whisky

Edradour 2003 Chardonnay

Edradour 03 Chardonnay 46 %

Edradour Chardonnay Matured 2003 má aroma meruňek a medového ječmene. V chuti můžeme cítit tóny tóny muškátového oříšku a sušeného ovoce. Vzávěru dominují tóny jasmínu a jablka. Limitovaná edice!

Rumy

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi