- Rok založení: 2005
- Region: Islay
- Výrobní kapacita: 0,12 mil. l.
- Vystírací káď: semi-Lauter (1 t) z nerezové oceli s měděným poklopem
- Kvasné kádě: 4 (5 200 l) z nerezové oceli
- Délka fermentace: krátká 60 – 70 hod., dlouhá 110 hod.
- Kotle na mladinu: 1 (3 230 l)
- Kotle na lihovinu: 1 (2 070 l)
Když Kilchoman zahájila v roce 2005 provoz, šlo o první pálenici, kterou na Islay otevřeli od doby, kdy na místě Lagavulin zahájila v roce 1908 provoz Malt Mill. V roce 2002 zahájili projekt Kilchoman Anthony Wills a Mark French. Vybrali si Rockside Farm několik mil od Port Charlotte a pálenice Bruichladdich na západním pobřeží Islay. Podnikatel Anthony Wills se zkušenostmi z vinného odvětví předložil svou představu o nové pálenici na Islay farmáři Marku Frenchovi. Mark se ženou Rohaise hospodařili na farmě Rockside, a když je v roce 2002 začal Wills lákat ke spolupráci, měli už zahájenou transformaci tradičního hospodaření. Rok předtím například uvedli do prodeje gurmánský sortiment uzeného hovězího a jehněčího pod značkou Islay Fine Food, takže představa pálenice dobře zapadala do jejich plánů vylepšování místních produktů. Noví partneři začali na projektu pracovat v roce 2002 a o tři roky později byla pálenice připravená. Wills a French si jako konzultanty vybrali Jima Swana, dříve poradce v pálenici Blackwood na Shetlandách a Gwalia ve Walesu, a Johna McDougalla, který se proslavil svou prací pro 19 pálenic. Při cestě do Kilchoman musíte několik mil severně od Bruichladdich zahnout na západ a jet po úzké točité cestě dost opuštěnou krajinou. Farma leží coby kamenem dohodil od Atlantiku, na druhé straně je Kanada.
Zařízení pálenice sestává ze záparové kádě, čtyř nerezových kvasných kádí a dvou destilačních kotlů (destilační kotel na mladinu má 2 700 l, kotel na lihovinu 1 500 l). Humnová sladovna poskytuje 40% sladu, zbytek se nakupuje v Port Ellen. Slad z Kilchoman má specifikaci 25-30 ppm, kdežto slad z Port Ellen stejnou jako Ardbeg. Lihovina vyzrává v sudech po bourbonu (85%) a po sherry (15%) ve vlastním skladišti. Pálenice s kapacitou 600 sudů. Až bude plné, využijí skladiště v Bruichladdich. V současné době vyrábí Wills pět dávek zápary týdně. Průměrná doba kvašení je 100 hodin. Kilchoman vyrábí okolo 95 000 litrů ročně (zhruba 630 sudů barrel po bourbonu a 40 sudů butt po sherry), což je víceméně její plná kapacita. První destilace se uskutečnila koncem roku 2005. 12. února 2006 vypukl v pálenici požár, ale škody nebyly velké a způsobily jen několikatýdenní přerušení provozu. V pálenici je i středisko pro návštěvníky, kavárna a obchod. Pálenici už ročně navštíví asi 10 000 lidí. Když se Kilchoman otevřela, stala se nejzápadnější pálenicí Skotska.