Skip to content

Tamdhu

  • Založena: 1896
  • Majitel: Peter J. Russell Group
  • Region: Speyside
  • Stav: činná pálenice, nemá středisko pro návštěvníky
  • Kapacita: 4 000 000 litrů, roční produkce 3,4 mil. l.
  • Použití do směsí: (v minulosti nebo nyní) Famous Grouse, Cutty Sark, Lang´s, J & B, Dunhill
  • Procentní podíl: prodávaný jako sladová whisky: 1% (50 000 lahví)

Tamdhu leží spolu s nejbližšími sousedkami Cardhu a Knockando v srdci Speyside. Jako sladová se dobře prodává v zemích okolo Středozemního moře a ve Spojených státech, ale lví podíl jde do směsových whisky. Od roku 1997 je jednou z nich Dunhill a pálenice má na štítu napsáno „Domov Dunhill“. Tamdhu byla jednou z prvních pálenic, které instalovaly ke sladování Saladinovu skříň (viz obrázek), vynález Charlese Saladina z 90. let 19. století (úplně první byla North British v roce 1948). Dodnes si sami sladují veškerý ječmen a mají dostatečně velkou kapacitu (10 Saladinových skříní), aby mohli dodávat slad i do jiných pálenic.

Pálenice má jednu vystírací káď typu semi-Lauter o kapacitě 10,7 t a devět kvasných kádí z oregonské borovice (každá o kapacitě 51 000 až 53 500 l), které dodávají mladinu třem párům destilačních kotlů. Tamdhu má v areálu čtyři skladiště se sudy prokládanými dřevem a jedno policové. Až do roku 1999 patřila Tamdhu společnosti Highland Distillers, od založení v roce 1887 uznávanou v odvětví skotské whisky. Ke konci 80. let 19. století, kdy společnosti patřily Glenrothes, Bunnahabhain, Glenglassaugh a Tamdhu, byla prakticky největší skupinou v branži sladové whisky po stránce kapacity. Pak v roce 1937 zakoupila Highland Park a v roce 1996 Macallan. Během let se společnost Highland Distillers stále více angažovala v uznávaných směsích jako Cutty Sark a Famous Grouse, čímž se z ní stal zajímavý terč pro akvizici. Společnost se v 70. letech minulého století dvakrát pokoušeli získat kupci z druhé strany Atlantiku (nejprve Seagram, pak Hiram Walker), až ji nakonec v r. 1999 úspěšně získala skupina Edrington (s Wm. Grant). Edrington byla založena jen několik let předtím jako obchodní zastřešení firem Robertson a Baxter a Clyde Bonding. Výroba v palírně byla v listopadu 2009 pozastavena a o několik měsíců později se zastavil také provoz ve sladovně. V červnu 2011 palírnu koupila firma Peter J. Russell Group, která již vlastní palírnu Glengoyne. Můžeme tedy očekávat celkové obrození jednosladových destilátů z této palírny.

Akce

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Rumový Valentýn

Diplomático Single Vintage 2007, Cihuatán Alux, English Harbour Port Cask Finish, Rum Shark Dominicana 2011 SV Barrel 1

Whisky

Rumy

Cafe Bulldog Contrabando 5 yo

Contrabando 5 yo

Rum vyrábí v Dominikánské republice mistr Don Pedro Ramón, který pokračuje v klasické výrobě rumu používané na Kubě, odkud jeho rodina pochází. Rodina původem z Mallorky se na Kubě usadila v polovině 19. století a poté založila a mnoho let provozovala cukrovar a palírnu. V roce 1959 po začátku revoluce část rodiny emigrovala do Dominikánské republiky. V nové domovině našla ideální podmínky pro výrobu rumu a inspirováni původními recepty a rodinnou historií založili malou destilerii, kde dnes vyrábí pravý karibský rum. Rum objevil španělský cestovatel, když byl na dovolené. Několik neoznačených lahví přivezl domů jako dárek a připomínku chutí a vůní, které tam objevil a které ho oslovily.

Historie a výroba skotské whisky ve zkratce...

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám. V 19. století napomohl technickému rozvoji palíren pokrok dopravy a infrastruktury, základní způsoby varu však zůstaly stejné.
Single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také wash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Connemara

Connemara

Unique among Irish whiskeys, Connemara® is the only Irish Peated Single Malt Whiskey widely available today. Inspired by the 18th century art of drying malting barley over peat fires, Connemara® possesses a distinct peaty flavour and aroma,instilling a delicate smokiness and smooth, sweet taste. Its complex peat flavours and smooth, sweet malt taste make it a truly unique Irish whiskey. Connemara® is a highly decorated Irish whiskey receiving over 20 medals in major spirits competitions since 2012.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Palenice Whiskey distillery Cardhu

Cardhu

The distillery was set up by John Cumming, who had previously been a whisky smuggler, in 1824. The distillery was sited high up on Mannoch Hill, above the River Spey due to the peat softening the water.

Celý článek o pálenici »
Cafe Bulldog Pálenice Whiskey distillery BenRiach

BenRiach

Although BenRiach started producing malt whisky back in 1898, the distillery was a victim of unfortunate timing; BenRiach was operational for just two years before the ‘Pattison crash’, in 1900, resulted in a period of hardship for the entire whisky industry, and the resultant closure of many distilleries.

Celý článek o pálenici »

 

Cafe Bulldog

Jak už z názvu Cafe Bulldog vyplývá, jedná se o kavárnu, a protože lidé milují chuť a vůni dobré kávy, která se zejména v kavárnách podává, můžeme Vám nabídnout ze široké nabídky vybraných kvalitních káv…

Rezervace

Máte–li zájem o rezervaci,
zavolejte nám na telefon:

+420 605 855 494

Rádi Vás u nás uvítáme.

CAFE
BULLDOG

stylová kavárna
v centru Břeclavi